coronavirus

Fysiotherapie na Post Covid

Heb je corona gehad en heb je nog klachten als kortademigheid en vermoeidheid? Alle coronapatiënten die op een reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor ruimere dekking vanuit de basisverzekering. Door de uitbreiding van het basispakket, per 18 juli 2020, kunnen coronapatiënten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen.
  • Ergotherapie: basisverzekering van de patiënt.
  • Diëtist.

Omdat bovenstaande uit de basisverzekering wordt vergoed, gaat dit wel van het eigen risico af. Dit zal eventueel dan wel betaald moeten worden, indien deze nog niet verbruikt is. De hoogte van het eigen risico is door u zelf bepaald, maar is minimaal €385,-. Om gebruik te kunnen maken van deze vergoeding uit de basisverzekering is een verwijzing van de arts noodzakelijk. De eerste behandeling voor mensen met Post Covid moet wel binnen één maand na de verwijzing plaatsvinden.

Wij kunnen u helpen met uw conditie en ademhaling. Het longfonds heeft hiervoor samen met het KNGF, longartsen, verpleegkundigen en andere partijen aanbevelingen opgesteld, waarmee er een eenduidig advies is voor de behandeling en we houden de kennis actueel door regelmatig weer seminaars te volgen over recente ontwikkeling en veranderingen in de behandeling omtrent corona. Daarnaast werken we samen met een ergotherapeut uit de regio.

Vaak is een langdurige periode van 2x per week fysiotherapie nodig, voor het verbeteren van de afgenomen conditie, fitheid en spierkracht door corona. Tijdens de behandeling nemen wij een coachende rol aan en zullen we vaak op de rem trappen, “gas geven door te remmen” .

Samen met de fysiotherapeut gaat u vaststellen welke fysieke problemen u ervaart en welke behandelmogelijkheden er zijn om uw fysieke problemen op te kunnen lossen. U moet dan vooral denken aan lichamelijke klachten door corona, zoals verminderde spierkracht, je minder kunnen inspannen en ademhalingsproblemen.