Dry needling

Dry needling is een nieuwe behandelmethode in de fysiotherapie.

Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

Dry needlingDry needling is niet hetzelfde als acupunctuur Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in het lichaam gezet. Dry needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, maar die is specifiek gericht op zogenaamde ‘triggerpoints’ die kort gestimuleerd worden.

Wat is een ‘triggerpoint’? Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn ‘op afstand’ veroorzaakt. Hieronder staat een voorbeeld van ‘lage rug’ pijn vanuit een bilspier. Triggerpoints kunnen zich uiten in: Pijn en stijfheid lokaal in de spier en ook pijn ‘op afstand’. Bewegingsbeperkingen in bijbehoren gewrichten. Verminderde kracht in de betrokken spier(en). Pijn-ontwijkend gedrag: u gaat ‘anders’ bewegen. Hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp. Wat doet de fysiotherapeut en waar richt de behandeling zich op? De Fysiotherapeut zal door een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten nader analyseren. Daarna worden de spieren verder onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints.

De behandeling richt zich op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Wat kost dry needling? Deze methode is een onderdeel van normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Bij wie kunt u terecht? Bij Herman kunt u een afspraak maken voor een Dry Needling behandeling!