COPD

COPD

Voelt u zich benauwd bij inspanning? Hebt u last van hoestbuien? U denkt misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Het omgekeerde is echter waar!

Het is juist extra belangrijk dat u beweegt wanneer u chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD). Als u minder beweegt, krijgt u juist eerder klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

Speciaal voor mensen met COPD is bij ons een beweegprogramma COPD. Tijdens het programma begeleidt een fysiotherapeut met specifieke deskundigheid op het gebied van COPD u op een verantwoorde manier naar een actievere leefstijl.

Wat is COPD?COPD_low

COPD is een chronische longziekte waarbij u moeite heeft met ademhalen. Dit komt omdat uw longen ontstoken en beschadigd zijn.

COPD is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, dit betekent chronisch obstructieve longziekten. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen zoals chronische bronchitis en longemfyseem.

Longfunctieonderzoek geeft aan hoe goed de luchtwegen en de longen (nog) werken. Een belangrijk onderdeel daarvan is het meten van de maximale hoeveelheid lucht die u in één seconde kunt uitblazen. Dit heet de FEV1.

DIT ONDERZOEK KUNT U BIJ UW HUISARTS LATEN DOEN

Longrevalidatie

U werkt met een gespecialiseerde fysiotherapeut aan uw conditie en kracht, zodat uw lichaam zo goed mogelijk kan functioneren ondanks de beperkingen. Longrevalidatie kan plaatsvinden in ons speciaal uitgeruste fysiotherapiepraktijk. Voor meer uitleg kunt u hier een apart document downloaden.

Blijf bewegen

Klaar met longrevalidatie? Zorg dan dat u ook dan goed blijft bewegen, zodat u de opgebouwde conditie behoudt. U komt dan in aanmerking voor een andere vorm van bewegen in de zorg, zoals het KNGF Beweegprogramma COPD of misschien (later) voor aangepast sporten. Zorgverleners kunnen u adviseren en verwijzen naar een geschikte beweegactiviteit