Diabetes mellitus

Diabetes type 2 wordt ook ouderdomsdiabetes genoemd omdat de ziekte zich meestal ontwikkelt bij mensen ouder dan 35. Door de veranderde levensstijl wordt diabetes type 2 de jongste decennia helaas ook steeds vaker bij jonge mensen vastgesteld Bij diabetes type 2 verdwijnt het vermogen om insuline aan te maken niet volledig. Het lichaam wordt echter steeds resistenter tegen insuline en de patiënt heeft geneesmiddelen nodig om het evenwicht te herstellen. De pillen voor de behandeling van diabetes type 2 bevatten geen insuline, maar verhogen de gevoeligheid van het lichaam voor insuline of bevorderen de afscheiding van insuline door de pancreas. Een dieet en het onder controle brengen van het overgewicht zijn ook zeer belangrijk bij de behandeling van diabetes type 2. Slechts zelden zijn insuline-inspuitingen vereist in de vroegste stadia van diabetes type 2. Hoewel diabetes type 2 ook niet-insulineafhankelijke diabetes wordt genoemd, hebben vele mensen in een later stadium toch een insulinebehandeling nodig die erg vergelijkbaar is met die voor diabetes type 1.

Hoewel de meeste mensen met diabetes type 2 uiteindelijk een insulinetherapie nodig hebben, zijn er heel wat manieren om dit zo lang mogelijk uit te stellen. Diabetes-teams stellen meestal één of meer van de volgende maatregelen voor om diabetes type 2 onder controle te krijgen.

Verander uw eetgewoonten – Probeer kleinere porties te eten en kies voedingsmiddelen met weinig vet en koolhydraten (zoals suiker, brood, pasta en aardappelen).

Neem regelmatig lichaamsbeweging – Waarom niet wandelen of joggen? Betrek uw vrienden erbij of kies voor een teamsport. Zo wordt het leuker!

Het beweegprogramma van de fysiotherapeut is hier op afgesteld. Het beweegprogramma omvat naast conditie en spierkrachtverbetering , ook advies van diëtiste, vragen over medicijnen(-gebruik), maar vooral, samen met andere diabetes patiënten, plezier krijgen in het bewegen.

Verschijnselen van diabetes mellitus type 2 zijn moeheid, veel drinken, veel plassen, dorst, droge mond en verminderde weerstand tegen infecties, zoals urineweginfecties of schimmels. Gewichtsverlies komt niet vaak voor. Diabetes mellitus type 2 verloopt gewoonlijk milder dan type 1. Naast erfelijkheid spelen overgewicht en te weinig beweging vaak een rol bij het ontstaan van diabetes mellitus type 2.