Knie Artrose

Bewegen en artrose

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het gewrichtskraakbeen. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Ongeveer 20% van alle 55-plussers heeft artrose. Bij artrose neemt de kwaliteit en de hoeveelheid kraakbeen langzaam af en is eigenlijk een vorm van reuma.

Artrose veroorzaakt op den duur pijn, stijfheid en afname van coördinatie, spierkracht en uithoudingsvermogen zijn meestal het gevolg. U reageert minder goed op een misstap of een andere onverwachte beweging. Met Artrose knie heup bewegenartrose heeft men vaak startpijn, het beginnen met bewegen is pijnlijk bv s ’ochtends of na een tijd zitten.

 

Artrose en beweging; belasten is goed maar niet overbelasten

Door beweging wordt het kraakbeen “wakker” gemaakt en behoudt het zijn functie. Kraakbeen werkt als een spons, die bij druk wordt leeg geperst en zich daarna volzuigt met gewrichtsvloeistof. Op die manier krijgt het kraakbeen de nodige voedingsstoffen. Beweging helpt zo de voedselvoorziening van het kraakbeen. Dat gewrichten ‘slijten’ door bewegen is dus een misverstand!

Spieren, pezen en banden rondom het gewricht kunnen de gewrichten ondersteunen en meehelpen om schokken op te vangen. Door regelmatige lichamelijke activiteit kunt u deze weefsels versterken. Naast de lichamelijke gevolgen van bewegen, kunt u meer vertrouwen krijgen in uw eigen functioneren, want u kunt gewoon meer. Door uw lichamelijke conditie op peil te houden, bent u beter bestand tegen ongelukkig uitglijden en vallen.

Voor wie is de cursus bedoeld?

  • U hebt artrose en u wilt graag op uw eigen niveau, maar toch in een groep verantwoord bewegen/sporten.
  • U hebt artrose en u wilt uw vaardigheden zolang mogelijk behouden en zo mogelijk verbeteren.
  • U hebt artrose en u wilt voorafgaand aan het sporten bij een reguliere sportvereniging uw vaardigheden trainen.

Inhoud van de cursus

Wij bieden u de mogelijkheid om in kleine groepjes te sporten onder de deskundige begeleiding van een fysiotherapeut en een sportinstructeur. De cursus wordt gegeven in onze praktijk, waar we beschikken over een goed uitgeruste oefenruimte met kracht- en cardioapparatuur. Wij kunnen u begeleiden in het zo lang mogelijk behouden en/of verbeteren van uw conditie, spierkracht, evenwicht, coördinatie, beweeglijkheid en vaardigheden. Ook kunnen wij u adviezen geven over eventuele problemen die u in het dagelijks bewegen ondervindt.

Voor u wordt een cursus op maat gemaakt op basis van uw wensen en mogelijkheden. Vooraf aan de cursus vindt een intake plaats, waarin de doelen worden gesteld en het startniveau bepaald. Vervolgens gaat u twaalf weken, twee keer per week, onder de deskundige begeleiding , op uw eigen niveau sporten. Na zes en twaalf weken volgt een evaluatie waarin bekeken wordt of de door u gestelde doelen zijn behaald en krijgt u een vervolgadvies.

Om de 12 weken wordt ook nog een informatieve presentatie gehouden over artrose.

Het programma bewegen en atrose start elke eerste week van de maand en kunnen wij aanbieden voor € 220,-. Als u aanvullend bent verzekerd kunnen wij het totaal pakket aanbieden tussen €0,- en €120,-.

 

Financieel – wat vergoed uw verzekering?

Pakket 1: alles word vergoed vanuit uw (aanvullende) verzekering, afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Pakket 2: de fysiotherapie behandelingen en de voorlichting worden vergoed, de groepsbehandelingen betaald u zelf;

Pakket 3: de voorlichting wordt vergoed, u betaald zelf de fysiotherapie en groepsbehandelingen.

 

Rug-tr-Pakket